kijk, ruik, voel, proef, luister en geniet mee!

tikkie dom

Vandaag schijnt het wereld-ei-dag te zijn. En daarmee natuurlijk ook wereld-kip-dag want zeg nou zelf, wie was er eerder….

kippen

Inmiddels heb ik alweer een aardig gemêleerd koppen kippen (en hanen) lopen. De helft is nog aangekochte en de andere helft is zelf opgefokte uit aangekochte eieren of uit eieren van eigen kippen. De daarvoor gefokte legkip (de gewone bruine) legt ongeveer een jaar lang iedere dag één ei, daarna raakt ze in de rui (verliest heel veel veren en ziet er heel sneu uit) en stopt ze met leggen. De eigen opgefokte kippen gaan een stuk langer mee maar leggen iets minder vaak een ei. Het eieren leggen moet wel, oa door middel van licht, worden gestimuleerd. Als de dagen korter worden ligt het in de natuur van de kip om te stoppen met eieren leggen. Een eenvoudig trucje, waar kippen trouwens helemaal geen last van hebben, is het verlengen van de dag dmv verlichting in het hok. Een tijdklokje op de schakelaar en het licht springt aan op het juiste tijdstip.

kippen

Door een ongelukje was echter het snoer van de lamp in het kippenhok stuk gegaan deze zomer. De dagen werden onopgemerkt steeds korter en korter. En plotseling waren er te weinig eieren!

kippen

Onze kippen krijgen biologisch kippenvoer, hebben een enorme ruimte om buiten te lopen en daar gras en beestjes bij elkaar te scharrelen en krijgen ook nog vaak tuin en keuken afval.

kippen

Daar zijn ze gek op. Als er iets over het gaas wordt gekieperd zijn ze er als de kippen bij ;-). Hier hebben ze wat oud brood gekregen, en als ze dan een stukje hebben bemachtigd moeten ze een rustig plekje opzoeken zodat tijdens het eten het stukje niet door een andere kip wordt afgepakt. Hierdoor ontstaat af en toe een soort broodjes-race, een komisch gezicht. En ook een tikkie dom van de rest van de kippen die achter de kip met het stukje aan gaan rennen ipv zelf een stukje van het brood te trekken…..

kip

Advertenties

2 Reacties

 1. Jetskefotografie

  Er zijn heel wat gezegdes ontleend aan het gedrag van kippen. Wat een kippendrukte om één stukje brood. Herkenbaar gedrag. Bij jullie lopen ze zo mooi in het groen. Hoewel ze bij ons wel een redelijk groot stuk hebben is toch het hele stuk door hen omgeploegd.
  Heb je het lampje alweer gemaakt? Want er gaat toch niets boven scharreleieren.

  11 oktober 2014 om 09:25

 2. gewoonhanny

  Een mooi stelletje kippen en hanen hebben jullie lopen. Lachen dat ze vechten om hetzelfde stukje brood. Kijken dus niet verder dan hun snavel lang is. Jammer dat je eieren hebt moeten missen. Maar er zullen nu vast wel weer nieuwe gelegd worden.

  12 oktober 2014 om 09:25

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s