kijk, ruik, voel, proef, luister en geniet mee!

kortwieken

Onze kippen hebben best een grote ruime ren tot hun beschikking . 2100 m² voor  ongeveer 20 kippen. Toch lopen ze regelmatig buiten die ren.

kip door gaas

Als ze nog klein zijn kunnen ze door het gaas lopen. Later fladderen ze er over heen. Zelf hebben we daar niet zo’n last van. Buitenstaanders attenderen ons vaak op loslopende kippen ivm hun hond die er achteraan gaat. Als ik dan vertel dat kippen kunnen vliegen zijn veel mensen verbaasd.

kip op het dak

Ok, ze kunnen niet zo lang vliegen als een vogel maar ze kunnen wel degelijk op het kippenhok komen of over een hek van 1,5 meter hoog fladderen. Als de jonge kippen eieren gaan leggen wordt het echter een ander verhaal.

kip op dak

Zo vertelde ik al eerder dat we wel eens een nest ergens achter of onder vinden waarvan we de eieren dan aan meneer Knorr geven omdat we niet weten hoe oud ze zijn. Ik ga dat ook niet testen, ik wil net zo graag als iedereen gewoon een vers eitje.

kip in de stal

Als de kippen in de stal gaan lopen en in het stro hun eieren gaan leggen ipv in de daar voor bestemde leghokjes wordt het tijd om ze te kortwieken.  Dat is een kleine ingreep, doet geen pijn.

kippenvleugel

Ik knip een stukje van de buitenste veren van hun vleugel af. Hier zit geen leven meer in.

kippenvleugelgekortwiekt

Het verkleint de draagkracht van hun vleugels dusdanig dat ze niet meer over het hek kunnen fladderen. De veren groeien niet meer aan maar de veren worden wel langzamerhand weer vervangen dus het kan nodig zijn om het later nog een keer te doen maar de meeste kippen blijven hierna gewoon in hun (enorme) ren.

 

Advertenties

2 Reacties

 1. Ja, ze moeten hun plek wel kennen natuurlijk, en sommige moeten daarbij wat hulp hebben.
  Jammer dat er op de tweede foto geen haan staat in plaats van de kip … 🙂

  15 september 2015 om 09:25

 2. Jetskefotografie

  Een herkenbare actie. 😉
  Toen we ruim 20 jaar geleden hier kwamen wonen en voor het eerst kippen gingen houden, lieten we een kennis komen om de vleugels te kortwieken. We durfden dat zelf niet te doen. Dar duurde maar even en toen vonden we dat te gek en gingen zelf de klus klaren, maar dan wel met z’n tweeën. De laatste jaren doe ik dat gewoon alleen. Al doende leert men. 🙂

  17 september 2015 om 09:25

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s